Om Krakow

Krakow sukienniceKrakow er en av Europas aller vakreste byer med utallige særegne atraksjoner. De fleste kombinerer ferie med behandling og Anna hjelper dem til å bruke alle de tjenester og attraksjoner i byen.

Alle pasienter skal få oversiktskart over Krakow med alle attraksjonene og et bykart . Anna so jobber i klinikken skal svare på alle andre spørsmål angående oppholdet og tjenester i Kraków og området.

Det er 2 ting du kanskje har hørt om denne fantastiske byen: For det første er det kjent for å være Polens kulturelle hovedstad. Dette er vanskelig å benekte dette når du trasker gjennom gamlebyen. Den har fått et unikt særpreg ved å ha overlevd både krig og naturkatastrofer. For det andre sier ryktene at ingen steder i verden har større tetthet av barer enn nettopp Krakow. Om dette stemmer eller ikke, finner du ikke ut på bare en tannlege tur , men vi kan garantere at du får fantatiske dager med fabulous opplevelser du sent vil glemme.

SPRÅK

De fleste som jobber i turistnæringen snakker og forstår engelsk. Skulle du imidlertid bevege deg litt utenfor sentrum av Krakow kan det være frustrerende å stoppe noen på gaten for å spørre om veien

I vår klinikken snakker vi flytende engelsk ,norsk og polsk og Anna tilrettelegger både reise, opphold og behandling for dem som ønsker det. Hun jobber heltid i klinikken .Du kan også ringe Anna hver dag i 24 timer når du trenger hjelp utenfor av klinikken .

HVA KAN MAN GJØRE HER
Attraksjoner i Krakow:

Mariakirken (Kosciol Mariacki)
Kirken  har sine røtter fra 1220-tallet, og dagens utgave som tok form på slutten av 1300-tallet, er en salig blanding av gotisk stil, renessanse- og barokkstil. Kirken har to tårn på henholdsvis 69 og 81 meter, og hver hele time spilles Krakows karakteristiske signal fra sistnevnte tårn. Hovedinngangen er av og til stengt for turister, men da kan en sideinngang benyttes mot ca. 10 kroner i inngangspenger.

Markedsplassen (Rynek Glowny)
Byens selvsagte hjerte er den 200 x 200 meter store markedsplassen, som i store trekk har beholdt sitt opprinnelige utseende siden den ble anlagt på 1250-tallet. På sommertid slapper folk av her på en av de mange uterestaurantene. Torget er omkranset av bygninger med middelalder- eller neoklassiske fasader, og koselige brosteinsgater.

Kleshallen (Sukiennice)
Denne 108 meter lange bygningen midt på markedsplassen i Gamlebyen har blitt kalt for verdens eldste shoppingsenter. For over 700 år siden ble det bygd tak over to rader med salgsboder der tekstilhandelen fant sted, og det ble senere utviklet til en flott gotisk bygning. I dag selges polske suvenirer til turistene på grunnplanet, mens Krakows nasjonalmuseum har en utstilling med malerier av polske kunstnere fra 1800-tallet i annen etasje. Café Noworolski på østsiden av bygningen har vært i drift siden 1910.

Nasjonalmuseet krakowNasjonalmuseet (Gmach Glówny)
Krakows nasjonalmuseer har små filialer spredt over hele sentrum, men hovedbygningen ligger i bydelen Zwierzyniec rett utenfor sentrum. De permanente utstillingene her representerer hovedsakelig polsk kunst etter 1890, men har stadig interessante midlertidige utstillinger. Inngangspenger ca. 20 kroner, gratis søndager. Museet er åpent på søndager, tirsdager og torsdager fra kl. 10.00 til 1530, og stenger kl. 1800 på onsdager, fredager og lørdager.

Museum for Jødisk Historie & Kultur
I jødekvartalet i Kazimierz ligger den Gamle Synagoge, den eldste jødisk-religiøse bygningen i Polen, fra ca. 1480. Synagogen ble ødelagt av brann i 1557 og gjenbygd i renessansestil. Under 2. verdenskrig ble den brukt som lager av nazistene. I dag huser bygningen et jødisk museum med en informativ utstilling av gjenstander og bilder knyttet til jødisk kultur og historie.
Inngangspenger 17 kroner, åpent onsdag, torsdag, lørdag og søndag fra kl. 0900 til 1600, fredager fra kl. 1000 til 1700.

Wawel slott
Sør for Gamlebyen ligger Krakows gamle kongelige slott, med røtter tusen år tilbake i tid. Dagens renessanseutseende stammer fra rundt år 1525. Slottsområdet er åpent for publikum fra kl. 0600 til 2000 i sommerhalvåret fra april til september, og stenger kl. 1700 på vinteren.

Museumsområdene åpner kl. 0930 og stenger kl. 1500 eller 1600, noen avdelinger holder stengt på mandager. Et begrenset antall billetter legges ut daglig, og prisen ligger på mellom 15 og 35 kroner per museumsavdeling.

Wawelkatedralen
Kongenes katedral like ved slottet har sin nåværende form fra rundt år 1350. I kryptene under kirken kan du se sarkofagene til landets konger, nasjonaldiktere, helgener og Krakows biskoper. Katedralen huser atten mindre kapeller fulle av kunstskatter, og fra toppen av Sigismundtårnet kan du se både den 2 meter høye og 11 tonn tunge klokken fra 1520, kalt Zygmunt, og en panoramautsikt over Krakow og Vistula. Inngangspenger ca. 25 kroner, åpent daglig fra kl. 0900 til 1500. Søndager fra kl. 1230 til 1600.

Collegium Maius
Polens eldste universitet er en samling gotiske bygninger med arkader rundt en borggård og en 1500-talls brønn i midten. Professorene bodde i annen etasje, og på bakkeplan underviste de studenter som Copernicus og den kommende pave Johannes Paul II. Universitetsmuseet huser blant annet Chopins piano og verdens eldste globus fra 1510, der et forvrengt Amerika faktisk er kommet med. Museet er åpent fra kl. 1000 til 1500 på mandag, onsdag og fredag, og stenger kl. 1800 på tirsdag og torsdag og kl. 1400 på lørdager.

Wieliczka saltgruverWieliczka saltgruver
Halvannen mil sørøst for Krakow ligger denne pussige turistattraksjonen som består av nesten 300 kilometer med gruveganger helt ned til en dybde av 325 meter. Her nede finner du over 2000 rom, haller og kapeller, med utsmykninger og skulpturer hogget ut i saltstein. Mesterverket er St. Kingakapellet, også kjent som saltkatedralen, med altertavle, fresker, religiøse statuer og lysekroner, alt laget av salt og beliggende 100 meter under jorden. Saltgruvene er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Jødekvartalet
Byens gamle jødiske distrikt i bydelen Kazimierz var hjem for rundt 60 000 jøder før 2. verdenskrig.
90 % av dem ble utryddet under krigen, og i dag bor det bare et par hundre jøder her. Utrolig nok overlevde alle de sju synagogene krigen. Bydelen har blitt en turistattraksjon etter at deler av Spielbergs film ”Schindlers liste” ble innspilt her, men bygningene er generelt ganske forfalne, og synagogene er enkle og beskjedne sammenlignet med de storslagne middelalderbygningene i Gamlebyen.

Czartoryski museum
Dette museet ble opprettet allerede i år 1796, men samlingen befant seg i Paris i perioden 1830–1870, og ble stjålet av nazistene og brakt til Tyskland under 2. verdenskrig. Det meste er nå på plass igjen, men det mangler likevel 800 kunstverk, blant annet et maleri av Rafael. Czartoryski museets øyensten er naturlig nok Leonardo DaVincis kvinneportrett ”Kvinne med hermelin” fra 1482, men også størrelser som Rembrandt er representert her. Museet har dessuten en stor våpensamling, og antikviteter fra gamle Egypt, Hellas og Romerriket. Inngang 20 kroner, åpent tirsdag til søndag fra kl. 1000 til 1530, og til kl. 1800 på fredager.

SHOPPING

Ingen norske turister drar til Krakow uten å gjøre et godt innhugg i polske butikker. I den forstand at Krakow er en internasjonal metropol finner en alt som slike steder ofte har.

Kjente merke butikker innen klær, sko, klokker etc. Det meste av dette ligger godt under norske priser og det vil være mange muligheter for å gjøre noen virkelige kupp. Spesielt krystall, det meste av håndverk og skinn/lær er billig. (Helt opp i 80% av norske priser) Internasjonale varer som er importert inn til Polen vil ikke ha like stor forskjell, men vil likevel i de fleste tilfeller ligge fra 10 til 50% under norske priser.

Det helt nye Bonarka som ligger en 10 minutters drosjetur utenfor gamlebyen er Øst-Europas største kjøpesenter med over 450 butikker fordelt på 36.000 kvadratmeter. Her finner en det meste av vestlige butikker.

SPISE

Krakow har som alle større byer et utall spisesteder i alle kategorier og prisklasser. Det polske kjøkken har kanskje ikke rykte på seg for å gi de største kulinariske opplevelsene, men jeg anbefaler likevel et besøk på en typisk polsk restaurant – om ikke annet så i hvert fall for stemningen. Rutete duker og hyller fulle av glass med syltede grønnsaker pryder flere av dem, og er du heldig har de en åpen peis også. Og maten er faktisk ganske god, bare du gir den en sjanse. Det fine med Krakow er at du kan få et godt måltid for 30-40 kroner, men legger du på litt kan det bli skikkelig godt. Og du trenger ikke bevege deg langt unna markedsplassen for å finne noe bra

Leave a reply